4 maart 2016

Bang voor de tandarts?

Angst voor de tandarts en hoe hiermee om te gaan

De behandeling van kinderen en of volwassenen, die bang zijn voor een bezoek aan de tandarts, is erg intensief. Gelukkig is voor de meeste mensen een bezoek aan de tandarts een doodnormaal onderdeel van het leven.

Tandheelkundige behandeling van mensen die bang zijn is vooral ook teamwork.

Enkele tips om beter met die angst voor de tandarts om te gaan:

  • Focus je in de wachtkamer op positieve aspecten zoals het belang van het tandartsbezoek op je gezondheid.
  • Vertel je tandarts dat je bang bent en waar je last van hebt.
  • Vraag je tandarts bij elke behandeling uitleg over wat hij gaat doen en waarom;
  • Maak duidelijke afspraken over de duur van de behandeling.
  • Overleg met de tandarts om zo nodig twee afspraken voor één behandeling te maken.
  • Zet een koptelefoon met muziek op bij een langere behandeling.

Mag dit u echt niet helpen, kunnen wij u begeleiden naar het juiste adres om een behandeling onder volledige narcose te ondergaan.

Kindvriendelijke behandeling bij angst voor de tandarts

Kinderen en de tandarts

Natuurlijk weten wij om te gaan met het specifieke leeftijdseigen gedrag van de kinderen. Wij hebben zelf ook kinderen. Maar wij weten ook wanneer we juist even moet doorzetten om kiespijn te voorkomen of beter te kunnen afwachten om een blijvende angst voor de tandarts te omzeilen. Kinderen groeien en veranderen. Dat betekent dat hun gebit verandert, maar ook (en vooral) dat wij doorlopend op een iets andere manier met ze moeten omgaan. Terwijl de tandarts bezig is met de behandeling kan de assistente, die precies weet hoe lang de behandeling duurt, zich volledig op het kind concentreren en het extra steun geven, gewoon door wat te kletsen en door bijvoorbeeld zijn of haar hand vast te houden.

Wij hebben altijd voortreffelijke resultaten behaald met onze kindvriendelijke behandelingswijze, gebaseerd op informatie, geduld en teamwork. Natuurlijk is informatie over wat de tandarts tijdens een behandeling precies gaat doen van belang hierbij. Zodat je niet alleen weet hoe lang de behandeling gaat duren, maar dat je ook met bijvoorbeeld een handgebaar mag aangeven wanneer je angstig of gespannen raakt. Met behulp van deze zogenaamde ‘tell-show-do-methode’ kan veel negatieve stress tijdens een behandeling voorkomen worden.

Advies voor ouders:

  • Laat u kind al vanaf 1,5 a 2 jaar meekomen naar de tandarts om te wennen aan de omgeving en behandelaar. Doordat er op deze jonge leeftijd al een vertrouwensband opgebouwd kan worden is het kind op latere leeftijd toegankelijker voor een behandeling en zal een bezoek aan de tandarts geen angst met zich meebrengen. Als u wacht tot het kind pijn heeft, zal er misschien al meteen een behandeling moeten plaats vinden en is de eerste ervaring bij de tandarts als een minder fijne ervaring;
  • Vertel niet aan uw kind dat het niet eng is om naar de tandarts te gaan. Vertel gewoon dat jullie even de tanden laten nakijken alsof jullie even even naar de winkel gaan. Anders kan er zonder dat het de bedoeling is angst aangepraat worden;
  • Laat u kind niet bij een behandeling van uzelf aanwezig zijn als u angstig bent voor een behandeling. Een kind voelt dit zeer goed aan;
  • Mocht u kind bijvoorbeeld een gaatje hebben, kunt u gerust uitleggen dat de tand ziek is en beter gemaakt moet worden. Vertel echter niets wat er gaat gebeuren en of het wel of geen pijn kan doen. Dit wordt allemaal uitgelegd als het kind wordt behandeld.